Vandalen besmeurden in de nacht van zaterdag op zondag de gevel van de school-synagoge Wiznitz aan de Brialmontlei in Antwerpen met antisemitische opschriften. “We zien dit dagelijks en na een tijdje word je daar immuun voor”, zegt een ultraorthodoxe joodse man aan de synagoge.

De directeur van de Joodse school Wiznitz in de Brialmontlei stelde zondagochtend vast dat op de gevel van de school graffiti was aangebracht. Onbekenden spoten hakenkruisen en Hitler op de gevel. Een deel was zondag al verwijderd door de stadsdiensten. Alleen ‘Hitler’ was zondagavond in gele letters nog duidelijk te lezen.

 


http://www.gva.be/regio-antwerpen-stad/antwerpen2018/vandalen-spuiten-hitler-op-synagoge.aspx

Antwerp, Belgium, – A center of the world diamond business, has a substantial hareidi community, and has the reputation of being a “quiet” city when it comes to anti-Semitism. But that quiet was broken Sunday, when members of the community found anti-Semitic graffiti scrawled on a building containing a Jewish school.

The school, operated by the local Vizhnitz Hassidic community, had swastikas and the name “Hitler” scrawled on it. Parents who brought their children to school Sunday morning were shocked at the sight, with the graffiti apparently scrawled on Saturday night.

Police were called and arrived quickly, and opened an investigation. So far there are no leads, police said.

Despite its “quiet” reputation, such incidents are not unheard of in Antwerp. Four months ago, a Jewish man was attacked as he walked in the street on Shabbat by a local Arab. Several Jews who were in the area at the time rushed to his aid, detaining the attacker, who was later caught. The Jewish victim was lightly wounded.

http://www.totpi.com/2014/03/31/antwerp-antisemitic-graffiti-yeshiva-building-shocks-jewish-community/GVA / Nieuws.be – foto: Vandalen spuiten ‘Hitler’ op synagoge