Europees President Herman Van RompuyEuropees president Herman Van Rompuy heeft gisteren een gedicht van Cyriel Verschaeve van zijn website laten halen. ‘Uit eerbied voor de joodse gemeenschap. Die vroeg daarom.’

Europees president Herman Van Rompuy heeft gisteren een gedicht van Cyriel Verschaeve van zijn website laten halen. ‘Uit eerbied voor de joodse gemeenschap. Die vroeg daarom.’

Van Rompuy zette het gedicht in 2007 op zijn site, toen er nog geen sprake van was dat hij ooit voorzitter van de Europese Raad zou worden. Het gaat om De Meeuw, een gedicht uit 1909 van priester-dichter Cyriel Verschaeve waarin die de schoonheid van een meeuwenvlucht bezingt. …


Zoals zoveel Vlaamse schoolkinderen toen had Van Rompuys schoonmoeder het uit het hoofd geleerd en kon ze het op hoge leeftijd nog altijd opzeggen, zelfs al begon ze allerlei andere zaken te vergeten.Van Rompuy kreeg de tekst van een vriend en zette hem op zijn site als ‘gedicht van de week’.

Geen haan die ernaar kraaide, tot vorige week een journalist van de Franse krant Libération erop uitkwam en Van Rompuy plots nazi-sympathieën toedichtte. Verschaeve collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog met Duitsland, dus ruim dertig jaar nadat hij De Meeuw had geschreven.

Het verhaal begon de ronde van het internet te doen, waarop de Joodse gemeenschap Van Rompuy hierop aansprak. Die was het gedicht al lang vergeten, maar liet het toch prompt weghalen. ‘Van Rompuys vader is in de oorlog bijna door de Duitsers geëxecuteerd’, beklemtoont Van Rompuys woordvoerder Dirk De Backer. Van nazi-sympathieën kan dus moeilijk sprake zijn.

De Standaard

 De Standaard – foto: Europees president Herman Van Rompuy [pn]