Op het Antwerps stadhuis is op donderdag 29 november een gedenkplaat onthuld die herinnert aan de betrokkenheid van het Antwerps stadsbestuur en de Antwerpse politie bij de Jodenvervolging begin jaren veertig. Opdat het nooit meer zou gebeuren.Politiek Antwerpen heeft twaalf jaar nodig gehad, en een socialistische burgemeester, om in het reine te komen nadat historicus Lieven Saerens in zijn boek Vreemdelingen in een wereldstad aantoonde dat het Antwerps stadsbestuur en de Antwerpse politie actief betrokken was bij de Jodenvervolging begin jaren veertig. Baron Leo Delwaide, zoon van oorlogsburgemeester Leo Delwaide, bestreed dat zijn vader op de hoogte was van de betrokkenheid van de Antwerpse politie bij de razzia’s op 15 augustus 1942 en later waarbij meer dan 3.000 joden aangehouden werden en op transport werden gezet die hen uiteindelijk naar de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz-Birkenau zouden brengen. Lieven Saerens heeft dit nochtans uitvoerig gedocumenteerd.
Toen burgemeester Patrick Janssens in oktober 2007 de verontschuldigingen aanbood voor het aandeel van de Stad Antwerpen bij de Jodenvervolging, noemde Bart De Wever dit “niet nodig en gratuit”. Bart De Wever was toen niet aan zijn proefstuk toe, in mei 2007 had Bart De Wever in de Antwerpse gemeenteraad reeds excuses voor de rol van het Antwerps stadsbestuur afgewezen. Vandaag was Bart De Wever de stille getuige van het onthullen van de gedenkplaat en de daarbijhorende toespraken. Burgemeester Patrick Janssens borduurde verder op zijn magnifieke toespraak bij de aankondiging van de gedenkplaat op 15 augustus 2012. Toespraak die wij hier quasi-integraal gepubliceerd hebben.
Historicus Herman Van Goethem, curator van het nieuwe Memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten in Mechelen, loofde de plaats waar de gedenkplaat is opgehangen. Op het Antwerps stadhuis, vlakbij het bureel van de burgemeester. Het politiekantoor van de zesde wijk was geen mogelijkheid, want dat gebouw is inmiddels verdwenen. Het stadhuis is echter ook een geschikte plaats, ook al omdat op het Antwerps stadhuis op 6 september 1942 een tuchtstraf werd uitgesproken tegen René Vermuyten – een Antwerps politieagent die geweigerd had mee te werken aan de razzia’s op Joden. Herman Van Goethem en Regine Beer mochten de gedenkplaat onthullen.
De tekst luidt: “Op 15 augustus 1942 vond in Antwerpen een eerste razzia op Joden plaats, georganiseerd door de nazi’s in nauwe samenwerking met de stedelijke overheden bevoegd voor de politie. Vele tientallen politieagenten werden ingezet. De meesten werkten volgzaam mee, sommige traden daarbij ook gewelddadig op. Enkele agenten hebben zich verzet en de razzia van 27 augustus gesaboteerd. Andere probeerden Joden te redden. Meer dan 10.000 Joden uit Antwerpen werden gedeporteerd. De Antwerpse politie was betrokken bij de aanhouding van meer dan 3.000 van hen. Bijna allemaal kwamen ze om in Auschwitz-Birkenau. Antwerpen, 15 augustus 2012.”[Nieuws.be]
foto :Dhr.Herman Van Goethem foto :Mevr.Regine Beer